T-rijbewijs

Tractor Praktijkopleiding

 

Vanaf 1 juli 2015 is er een nieuwe rijbewijscategorie bijgekomen. Het T-rijbewijs voor bestuurders (vanaf 16 jaar) van land- en bosbouwtrekkers (LBT’s) en motorvoertuigen met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg. Redenen voor deze invoer zijn: verkeersveiligheid, het feit dat er meer landbouwvoertuigen op de openbare weg rijden, het de laatste categorie motorvoertuigen is waarvoor geen rijbewijs is en alle omringende landen al een T-rijbewijs hebben.

 

Rijd je straks op een landbouw- of bosbouwtrekker (LBT) of een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) en begeef je je hiermee op de openbare weg, dan moet je in het bezit zijn van een T-rijbewijs. Door het halen van het T-rijbewijs laat je zien dat je rijvaardig en rijgeschikt bent en veilig aan het verkeer kunt deelnemen.

 

Hoe haal je je T-rijbewijs?
Je kunt al vanaf het moment dat je 15,5 jaar bent je theorie-examen halen. Om praktijkexamen te mogen doen moet je 16 jaar zijn.

 

Theorie-examen:
Tijdens je theorie-examen wordt de verkeerstheorie en de kennis over LBT’s en MMBS’en getoetst. Je kunt op alle theorieexamencentra van het CBR terecht voor je theorie-examen. Binnen onze regio zijn de dichtstbijzijnde locatie’s in Goes en Breda. Een theorieexamen kun je reserveren via onze afdeling planning. De geldigheid van het theorie-examen is 1,5 jaar (18 maanden).

Eigen verklaring indienen:
Om praktijkexamen te mogen doen moet je ‘rijdgeschikt’ zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Het CBR beoordeelt of je rijdgeschikt bent aan de hand van een Eigen verklaring. Hierop staan vragen over je gezondheid. Een Eigen verklaring is onder andere verkrijgbaar via onze rijschool. Als het CBR besluit dat je rijgeschikt bent, registreren zij een Verklaring van geschiktheid. Je ontvangt hierover een bericht. Als het CBR dit niet kan besluiten op basis van je Eigen verklaring, dan kan aanvullend onderzoek door een arts of specialist nodig zijn. Als dit het geval is hoor je dit van het CBR. Zorg dat je ruim op tijd voor je praktijkexamen een Eigen verklaring invult, zodat je tijdig een besluit van het CBR ontvangt, ook wanneer je langs een arts of medisch specialist moet. Zonder een Verklaring van geschiktheid kun je geen praktijkexamen doen.

 

Praktijkexamen:
Heb je het theorie-examen gehaald, dan doe je praktijkexamen. Tijdens het examen wordt getoetst of je met het examenvoertuig veilig kunt deelnemen aan het verkeer. Het aantal praktijklessen dat je nodig hebt is afhankelijk van de ervaring die je hebt en de snelheid waarmee je de vaardigheid onder de knie krijgt. Tijdens het praktijkexamen wordt behalve op rijvaardigheid ook getoetst op bijvoorbeeld verkeersinzicht en veilige verkeersdeelname. Je praktijkexamen wordt afgenomen op onze locatie in Roosendaal of op één van de praktijkexamencentra van het CBR.

Bromfietsrijbewijs

 

De bromfietsopleiding bestaat uit een theoriecursus & praktijkopleiding welke verzorgd wordt speciaal gericht op de deelname van de bromfiets aan het verkeer.
Ook bestaat de mogelijkheid het theoriepakket te volgen als zelfstudie, het voordeel is dat je eraan kunt werken waar en wanneer het je uitkomt en je kunt oefenen en herhalen zo vaak je maar wilt.
De studieboeken en/of examentrainings cd roms zijn zowel te koop als te huur.

 

 

Praktijk
Vanaf 1 maart 2010 verplicht rijexamen voor de bromfiets.
Vanaf 1 maart 2010 moet je naast een theorie-examen ook praktijkexamen doen voor het behalen van je bromfietsrijbewijs.
Had je vroeger alleen te maken met mede fietspadgebruikers, nu zit je ineens tussen auto’s, bussen en vrachtauto’s.

Tijdens de opleiding leer je:

 • goede stuur- en zithouding en basisvaardigheden
 • voertuigbeheersing
 • veilig rijden op de openbare weg
 •  theoretische kennis in de praktijk te brengen

 

Wij zetten de nieuwste modellen scooters als lesbrommers in en zorgen ervoor dat jij op een veilige en verantwoorde, maar vooral opvallende scooter rondrijdt.

 

Tarieven:

 • Theoriecursus: €75,-
 • Theorieexamen: €40,-
 • Rijles 60minuten: €35,-
 • Praktijkexamen: €175,-

 

Heb je nog vragen of wil je meer informatie neem dan gerust contact met ons op.

Theoretische Opleiding

 

Theoriecursus voor categorie B (auto) en A (motor) bestaande uit 6 lesavonden ter voorbereiding op het theorieexamen, de laatste 2 avonden zijn tentamenlessen.
Theorieles wordt gegeven in het centrum van Roosendaal.

 

Ook bestaat de mogelijkheid het theoriepakket te volgen als zelfstudie, het voordeel is dat je eraan kunt werken waar en wanneer het je uitkomt en je kunt oefenen en herhalen zovaak je maar wilt.

 

Tevens zijn studieboeken en/of examentrainigs cd roms te koop of te huur.

 

Aankomende Theorie Cursussen:

 • 24 oktober 2016 – 13.00 tot 17.00 uur
 • 25 oktober 2016 – 08.30 tot 12.30 uur
 • 5 november 2016 – 08.30 tot 12.30 uur

MotorRijbewijs

 

De bromfietsopleiding bestaat uit een theoriecursus & praktijkopleiding welke verzorgd wordt speciaal gericht op de deelname van de bromfiets aan het verkeer.
Ook bestaat de mogelijkheid het theoriepakket te volgen als zelfstudie, het voordeel is dat je eraan kunt werken waar en wanneer het je uitkomt en je kunt oefenen en herhalen zo vaak je maar wilt.
De studieboeken en/of examentrainings cd roms zijn zowel te koop als te huur.

 

 

Het motorrijbewijs bestaat uit 3 delen:

 • Theoriecertificaat
 • Voertuigbeheersing (AVB) bijzondere verrichtingen
 • Verkeersdeelname (AVD) rijden in het verkeer

 

Ook al ben je in het bezit van rijbewijs B dan zul je een nieuw theoriecertificaat moeten behalen voor rijbewijs A. Voor ieder onderdeel moet je namelijk examen doen.

Gevolgd door instructeur:
Tijdens de praktijkopleiding word je altijd gevolgd door een instructeur, die tijdens de les vlak achter of naast je aan het rijden is.
Op deze manier kan hij je niet kwijt raken maar wel de handelingen voor doen, aanwijzingen geven en beoordelen hoe jij het doet op de motor.

 

Lichte of zware motor:
De leeftijd bepaalt op welke motor je praktijkexamen mag doen.
In de leeftijd van 18 tot 21 jaar mag je alleen motorrijexamen doen op een lichte motor voor de categorie A. Een lichte motor heeft een vermogen van maximaal 25kW.
Als je slaagt, krijg je een rijbewijs A (beperkt) dat gedurende twee jaar na de datum van afgifte alleen geldig is voor het besturen van een lichte motorfiets. Na die twee jaar vervalt die beperking en mag je ook een zware motorfiets besturen, zonder dat je weer examen hoeft af te leggen.

 

Ben je 21 jaar en ouder, dan mag je zelf kiezen of je op een lichte of zware motor examen gaat doen. Ga je op examen met een zware motor en je slaagt hiervoor, dan krijg je tevens rijbewijs A. Hiermee mag je zowel op een zware als een lichte motorfiets rijden.

Autorijbewijs Categorie B

 

Praktijkopleiding categorie B schakelauto.
Je krijgt les in een peugeot 308 of BMW 118d, dit zijn auto’s die voorzien zijn van alle gemakken en veiligheden zoals stuurbekrachtiging, airbags en climate control.
Gedurende de hele opleiding word je begeleid door dezelfde instructeur, welke je indien gewenst, ook begeleidt bij het rijexamen.

 

Wanneer les?
Je kunt naar eigen inzicht de autorijlessen inplannen, dit kan middels losse lessen, één of meerdere lessen per week, of één of meerdere uren per les.

 

Nieuwste opleidingsmethodes:
De instructie vindt plaats volgens de nieuwste opleidingsmethodes en aan de hand van een instructiekaart zodat het hele programma van exameneisen in een duidelijke volgorde wordt aangeleerd.

Tussen Tijdse Toets:

Ook bestaat de mogelijkheid tot het houden van een TTT (Tussen Tijdse Toets).
Deze toets wordt afgenomen door een examinator van het CBR en verloopt zoals een echt examen.

 

Dus alvast een goede gewenning voor het echte rijexamen.
Het slagingspercentage bij een examen na een TTT ligt zo’n 20% hoger dan normaal.

 

Je kunt ook kiezen voor een compleet B pakket, dit omvat de theoriecursus inclusief examen, het rijlespakket bestaande uit 20 rijlessen, TussenTijdse Toets en het rijexamen.

 

Heb je nog vragen of wil je meer informatie neem dan gerust contact met ons op.

Aanhanger Praktijkopleiding

 

Wil je nadien gaan rijden met een aanhanger, boot of paardentrailer, of ga je er regelmatig op uit met de caravan dan is het niet onverstandig om rijbewijs E achter B te halen.

Omstreeks 2006 heeft er namelijk een wetswijziging op Europees niveau plaats gevonden waardoor je voor iedere aanhanger boven de 750 kg dit rijbewijs nodig hebt.

 

Praktijklessen:
De praktijklessen die bij dit rijbewijs horen worden verzorgd aan de hand van de nieuwste opleidingsmethodes en examenvoorschriften, en nadien voel je je als bestuurder van een auto met aanhanger een stuk zekerder en veiliger op de weg.

Keuze uit verschillende opleidingen:
Bij Autorijschool André kun je kiezen uit verschillende opleidingen:

 

 • De reguliere opleiding van één of meerdere lessen per week welke je naar eigen inzicht in kunt plannen.
 • De compact opleiding van 1 of 2 dagen dit is een spoedcursus om snel E achter B te halen. Bij deze cursus maken we samen na een intake-test van één uur een planning van de lessen tot het examen. De lessen worden dan verdeeld in dagdelen met aansluitend het examen.

 

Informeer bij onze rijschool ook naar de aantrekkelijke korting die wij je geven als je deze opleiding volgt direct na het behalen van je rijbewijs B bij onze rijschool.